De festivallisering van Nederland en de opkomst van de evenementenverzekering

Dat Nederland festivalland nummer 1 is weet iedereen. We zijn hier erg goed in het organiseren van een feestje. Vooral de laatste vijftien jaar is de evenementenbranche in Nederland ontploft – het aanbod is enorm, en de organisatie van evenementen is superprofessioneel geworden. Wat minder bekend is, is dat we in Nederland ook heel goed zijn geworden in het verzekeren van evenementen. En dat is geen toeval.

Vijftien jaar geleden was de evenementenbranche al enorm in opkomst, maar was het op verzekeringsgebied nog matig gesteld. Er was weinig kennis, er bestonden geen verzekeringen specifiek voor evenementen, en verzekeraars vonden evenementen maar riskant. Het kwam nog vaak voor dat er voor een dancefeest alleen ‘kantoordekking’ werd afgesloten voor €100.

Bron: Festival Monitor 2020

Sindsdien is Nederland in rap tempo compleet ‘verfestivalliseerd’. Voor de coronacrisis roet in het eten kwam gooien werden er wel 1.100 evenementen per jaar georganiseerd. Het festivalaanbod is in elke stad buitengewoon uitgebreid en gevarieerd en elk dorp heeft zijn eigen dorpsfeest. Stonden er op een evenement vijftien jaar geleden nog een paar simpele bierkraampjes, nu heb je vegan burgers, espresso-martini’s en glamping. Facilitair wordt alles tot in de puntjes geregeld.

Professionalisering evenementen = professionalisering verzekeringen 

Bron: Erik Baas – eigen werk, CC BY-SA 3.0 + Jessey Bijl

De verzekeringsmarkt is met de doelgroep meegegroeid. Omdat evenementenorganisatoren steeds professioneler zijn geworden, werd het ten eerste namelijk makkelijker evenementen te verzekeren. Evenementen worden tegenwoordig heel zorgvuldig voorbereid en strak gecoördineerd. Organisatoren  werken met uitgebreide veiligheidsplannen en gedegen toeleveranciers. En dat maakt het minder risicovol voor verzekeraars. Er zijn inmiddels dan ook goede evenementenverzekeringen, met uitgebreide, afgepaste dekking.

Plus, de evenementenbranche had écht specifieke verzekeringskennis en -producten nodig. Het is een industrie als geen ander, en er zijn veel dingen die mis kunnen gaan. Er komen grote groepen mensen bij elkaar, en je hebt vaak te maken met artiesten en sprekers, en met allerlei toeleveranciers. Om nog maar te zwijgen over het onvoorspelbare Nederlandse weer. Verzekeringsmakelaars Klap en No Risk zijn zich vijftien jaar geleden daarom specifiek gaan toeleggen op evenementen, en in 2020 uiteindelijk samen verdergegaan, zodat we alle kennis nu onder een dak hebben.

Evenementenverzekeringen aanvragen kan nu supersnel en makkelijk online

Sinds vijftien jaar geleden – toen er nog weinig kennis was en geen verzekeringen speciaal voor evenementen – zijn we dus erg ver gekomen. Zeker nu we een laatste grote stap hebben gemaakt: evenementenverzekeringen kunnen sinds kort online worden aangevraagd. Ook kan je heel makkelijk en snel online berekenen hoeveel premie je gaat betalen voor jouw evenement. Het aanvragen van een evenementenverzekering is daarmee een stuk sneller en efficiënter geworden. Je hoeft niet meer zoveel heen en weer te mailen, en vaak heb je binnen 24 uur al een polis.