Veelgestelde vragen instrumentenverzekering

Duidelijke antwoorden op de vragen die ons het meest gesteld worden over de instrumentenverzekering. Heb je een andere vraag of is iets toch niet helemaal duidelijk, mail of bel ons even. 

 Stel direct je vraag 

Vragen over wie, wat en per wanneer instrumenten zijn verzekerd 

Een instrumentenverzekering is bedoeld voor muzikanten die wonen in Nederland. Zowel particuliere als beroepsmuzikanten kunnen de verzekering afsluiten. Je kan ook bij ons terecht voor een instrumentenverzekering op maat voor een volledig orkest of voor een professionele band. 

Verzekeringnemers die in Nederland hun gewone verblijfplaats hebben of, als het een rechtspersoon betreft, in Nederland zijn gevestigd, kunnen een instrumentenverzekering bij ons aanvragen. Vanaf de dag dat je je woonadres niet langer in Nederland hebt kunnen wij geen dekking meer verlenen. Wij zijn dan genoodzaakt de verzekering per verhuisdatum te beëindigen.

Alle soorten muziekinstrumenten kunnen worden verzekerd. Naast het instrument zelf, kunnen de volgende dingen worden verzekerd: 

 • Hoezen, koffers etc. 
 • Geluidsapparatuur zoals: boxen, mengpanelen, microfoons, versterkers* 
 • Lichtapparatuur* 
 • Computers voor het bewerken van muziek* 
 • Kabels etc.* 

* Kan alleen worden verzekerd als er een instrument is verzekerd, en dan tot max. 20% van het verzekerde bedrag voor instrumenten. 

Niet verzekerd is: 

 • Waardevermindering door geleidelijk werkende (weers-)invloeden. Atmosferische of klimatologische invloeden waaraan het instrument tijdens een reis wordt blootgesteld, vallen hier niet onder. 
 • Normale slijtage. 
 • Schade aan haren, snaren, trommelvellen en -stokken (tenzij het instrument verder ook beschadigd is geraakt.) 

Bij het afsluiten van een verzekering zijn wij volgens de wet verplicht diverse controles uit te voeren, zoals bijvoorbeeld een controle naar jouw identiteit. Zodra wij de controles hebben uitgevoerd, en deze positief zijn afgerond, krijg je van ons een bevestiging van de dekking en de ingangsdatum. Vanaf dat moment is je instrument verzekerd. Uiteraard starten wij de controles direct nadat je aanvraag is binnengekomen en zullen we, als dat mogelijk is, de door jou aangegeven ingangsdatum hanteren. 

Je instrument is verzekerd als deze uit de auto wordt gestolen en er aantoonbare sporen van inbraak zijn, als je: 

 • genoodzaakt bent je instrument tijdens je dagelijkse werkzaamheden of activiteiten in de auto achter te laten; 
 • het instrument hebt achtergelaten in een auto die staat geparkeerd in een goed afgesloten gebouw, en er sprake is van inbraak; 
 • het instrument hebt achtergelaten in een auto uitgerust met een alarmsysteem dat was ingeschakeld. 

Je bent alleen verzekerd als je voorzichtig genoeg bent geweest om diefstal van het instrument te voorkomen. Dit houdt in dat je passende maatregelen moet hebben genomen om diefstal te voorkomen – zoals het uit het zicht opbergen van het instrument in de auto. 

De vraag is natuurlijk of het verstandig is om kostbare instrumenten in de auto achter te laten. Je dient het risico in ieder geval zoveel mogelijk te beperken door zo min mogelijk achter te laten in de auto, of door minder mee te nemen als dat kan. De auto wordt niet gezien als ‘opslagruimte’ voor instrumenten, maar meer als tijdelijke noodvoorziening als er geen betere opbergmogelijkheid voorhanden is. 

Het uitlenen van je instrument aan bijvoorbeeld een collega, familielid of vriend is meeverzekerd. Verhuur kan als aanvullende dekking worden meeverzekerd.

Instrumenten van inwonende gezinsleden kunnen op de verzekering worden meeverzekerd. Je moet dan wel een particuliere verzekering hebben afgesloten.

Ja. Als je zakelijk verzekerd bent is je instrument ook verzekerd als je het particulier gebruikt. En dit geldt andersom ook.

Vragen over de opgave en de waarde van instrumenten 

Voor verzekerde spullen geldt soms een afschrijvingsregeling. Dat betekent dat de verzekeraar bij schade minder geld zal uitkeren als spullen na verloop van tijd of door gebruik in waarde zijn gedaald. 

Voor de instrumentenverzekering geldt geen afschrijvingsregeling. Maar het verzekerde bedrag kan wel door een expert worden getoetst. 

Als je zakelijk bent verzekerd kun je (in de meeste gevallen) de btw verrekenen. Je geeft de verzekerde waarde dan exclusief btw bij ons op. 

Als je particulier bent verzekerd, geef je de verzekerde waarde inclusief btw op. 

Als je zakelijk bent verzekerd maar je hebt de verzekerde waarde toch inclusief btw opgegeven, terwijl je de btw kunt verrekenen, dan krijg je in geval van schade het schadebedrag exclusief btw uitgekeerd. 

Het is belangrijk dat de waarde van een instrument bij het aanvragen van de verzekering of bij het opnemen van een nieuw instrument in de verzekering, is onderbouwd met een taxatierapport of een aankoopfactuur. 

Vraag over de extra verhuur-dekking 

Je kan ervoor kiezen extra verhuur-dekking toe te voegen aan de instrumentenverzekering. Met deze aanvullende dekking is het risico dat je loopt bij het professioneel verhuren van je instrument verzekerd. Deze dekking is uitsluitend bedoeld voor incidenteel verhuur van voor eigen gebruik bedoelde instrumenten. De premietoeslag hiervoor is 25%. 

Vragen over gebruik en doelgroep 

Bij het aanvragen van de verzekering vragen wij je naar het gebruik. Je kan dan kiezen voor beroepsmatig of amateur. Onder beroepsmatig wordt verstaan dat je het instrument professioneel gebruikt en je hiermee een inkomen verdient. Onder amateur wordt verstaan dat je instrumenten bespeelt uit liefhebberij. 

Als je bij gebruik hebt gekozen voor amateur kan je bij doelgroep kiezen uit de volgende mogelijkheden: 

 • Amateurorkest / HaFaBra (Harmonie, Fanfare, Brassband) 
 • Bandleden 
 • Thuisgebruik 

Als je bij gebruik hebt gekozen voor beroepsmatig kan je bij doelgroep kiezen uit de volgende mogelijkheden: 

 • Bandleden 
 • Eigenaar geluidsstudio 
 • Eigenaar muziekschool 
 • Orkestleden 
 • Student conservatorium 

Als je je instrument zowel als amateur als beroepsmatig gebruikt, dan kies je de optie die het meest van toepassing is. 

Vragen over online wijzigen en schade melden 

In het onverhoopte geval van schade verzoeken wij je de schade te melden via het online schadeformulier op de website van DSV.

Ook ontvangen wij graag: 

 • de aankoopnota van het beschadigde instrument; 
 • de aankoopnota van het (eventueel) vervangende instrument; 
 • een gespecificeerde reparatienota. En als reparatie niet mogelijk is, dan een verklaring waaruit blijkt dat de reparatiekosten de verzekerde waarde overschrijden. 
 • kopie aangifte. 

De documenten kan je toevoegen aan het online schadeformulier of per e-mail sturen naar schade@norisk.eu

 1. Log hier in

 1. Klik op ‘polisoverzicht’ 

 1. Klik op polis details ‘openen’ 

 1. Klik op ‘polis wijzigen’ 

 1. De wijzigingsdatum staat standaard op vandaag, je kan ook een datum in de toekomst opgeven. 

 1. Vul de reden van de wijziging in: wijziging verzekerde objecten of wijziging dekking. 

 1. Je kan bij ‘Object gegevens’ nieuwe instrumenten invoeren, en klik dan op ‘toevoegen’. Je kan instrumenten afvoeren door erachter op ‘verwijderen’ te klikken. Voor het aanpassen van een instrument dien je het instrument te verwijderen en opnieuw in te voeren. 

 1. Als je klaar bent, klik dan op ‘wijziging verzenden’. 

Na de verzending ontvang je een bevestigingsmail. Ontvang je deze niet, dan is de wijziging niet succesvol verzonden! 

Je kan de gewijzigde instrumentenlijst online pas terugzien als wij de wijziging hebben verwerkt. 

Na 12 maanden kan je de verzekering dagelijks opzeggen. De verzekering wordt dan 30 dagen na de datum van opzegging beëindigd. Opzeggen kan via een brief of door een e-mail te sturen naar info@norisk.eu

meerdrums.jpg

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag of opmerking? Vul dit formulier in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

*
*
*
*
*