Lege set met camera.jpg

Waarom elke filmmaker een mediaproductieverzekering nodig heeft

Hannah Persbericht 3 min

Bij het maken van een filmproductie komt veel kijken: drukke sets, dure apparatuur en een uitgebreide planning. Of je nou een documentaire, een commercial, een bedrijfsvideo of een grote Netflix-serie gaat maken, als filmmaker krijg je te maken met een breed scala aan uitdagingen. En met zoveel variabelen in het spel, is het niet gek dat er ook talloze dingen fout kunnen gaan.

Stel je eens voor dat er een camera kapotvalt tijdens het filmen, dat er een fout wordt gemaakt bij de montage, of dat een prop die je voor de productie hebt gehuurd beschadigd raakt. Of dat een hoofdrolspeler vlak voor de opnames zijn been breekt, waardoor het filmen moet worden uitgesteld. Een mediaproductieverzekering beschermt je tegen dit soort dingen – of je nou een grote film of serie maakt, een tv-programma, of bijvoorbeeld een commercial of een videoclip.

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke valkuilen die je kan tegenkomen tijdens een productie, en hoe een mediaproductieverzekering je daartegen kan beschermen:

  • Apparatuurstress: Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kans bestaat altijd dat een cameraman tijdens het filmen per ongeluk een camera laat vallen, dat er geluidsapparatuur beschadigd raakt, of dat een dure lens bekrast raakt. Een mediaproductieverzekering beschermt je productie tegen dit soort risico’s. De verzekering dekt de kosten voor reparatie of vervanging van beschadigde of gestolen apparatuur, zodat je snel weer aan de slag kan zonder grote financiële gevolgen.
  • Uitval cast & crew: Het samenstellen van een getalenteerde cast en crew is een cruciaal onderdeel van elke filmproductie. Maar het kan natuurlijk een keer gebeuren dat een belangrijk lid van je cast of crew uitvalt. Stel bijvoorbeeld dat een hoofdrolspeler zijn been breekt, of dat de regisseur ziek wordt. Een mediaproductieverzekering dekt dan de kosten die gepaard gaan met het uitstellen van de opnames of het zoeken naar een vervanger.
  • Locatiecrisis: Het vinden van de perfecte locaties voor je film, commercial of videoclip is een uitdagende taak op zich. Helaas gebeurt er weleens iets waardoor een geplande locatie niet meer beschikbaar is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de locatie niet bereikbaar is door een natuurramp, omdat er brand uitbreekt, of omdat er onverwachte werkzaamheden plaatsvinden. Een mediaproductieverzekering biedt in dat soort gevallen dekking. Als je gedwongen wordt om op korte termijn een alternatieve locatie te vinden of je opnameschema aan te passen, dan zal de verzekering die kosten vergoeden. Zo kan je je volledig blijven concentreren op het maken van je filmproductie, zonder dat het budget in gevaar komt.

Kortom, een mediaproductieverzekering biedt dekking tegen allerlei dingen die fout kunnen gaan tijdens het maken van een filmproductie – of het nou gaat om een documentaire, een tv-programma, een commercial, of een andere soort productie. Van de preproductie tot aan de postproductie ben je beschermd tegen bijvoorbeeld schade aan apparatuur, spullen, en opnames en het uitvallen van belangrijke personen.

Je kan hier makkelijk en snel berekenen hoeveel premie je betaalt voor het verzekeren van jouw productie. Je kan er ook voor kiezen de offerte per mail te ontvangen, of de verzekering meteen online af te sluiten.