Clapper board-2.jpg

De verzekerings- en financiële producten voor de filmindustrie: een volledig overzicht

Hannah Persbericht 2 min

Voor filmproducties bestaan er verschillende verzekeringen en financiële producten. Welke producten je nodig hebt hangt af van de soort productie die je gaat maken. Een producent die commercials maakt voor bedrijven, heeft andere verzekeringen of dekkingen nodig dan een grote filmproducent die een Netflix-serie maakt.

No Risk is de enige partij ter wereld die alle verzekerings- en financiële producten aanbiedt die filmproducties nodig kunnen hebben. We zetten voor je op een rij welke producten we aanbieden, wat ze doen, en voor welke soorten filmproducties ze bedoeld zijn.

De mediaproductieverzekering
Een mediaproductieverzekering biedt dekking tegen dingen die fout kunnen gaan tijdens het maken van een filmproductie. Met deze verzekering is je productie beschermd tegen bijvoorbeeld schade aan apparatuur en spullen, fouten bij de montage, het uitvallen van belangrijke personen en extra kosten die je moet maken als de productie moet worden uitgesteld of verplaatst. Het is eigenlijk voor elke soort filmproductie slim om een mediaproductieverzekering af te sluiten: films, series, documentaires, tv-producties, commercials, bedrijfsvideo’s, videoclips, fotoshoots, etc.

De completion bond
Een completion bond is een garantie-overeenkomst die een filmproductiebedrijf afsluit ten behoeve van de financiers van een film of serie. Met het afsluiten van een completion bond garandeert het productiebedrijf aan de financiers dat de productie zal worden afgemaakt – en als het afmaken van de film of serie echt niet mogelijk is, dan worden de financiers schadeloos gesteld. Alleen producties met een budget boven de €2 miljoen kunnen een completion bond nodig hebben.

De E&O-verzekering
Een E&O-verzekering (Errors & Omissions) beschermt filmproductiebedrijven als er een claim tegen hen wordt ingediend. Als ze bijvoorbeeld beschuldigd worden van het schenden van copyrights, van laster, inbreuk op privacy of plagiaat, dan zorgt een E&O-verzekering ervoor dat alle rechtszaakkosten worden vergoed. De grote streamingdiensten eisen tegenwoordig bijna altijd dat filmproducties een E&O-verzekering afsluiten. Dus maak je een film, serie of documentaire die wordt uitgezonden door een grote streamingdienst? Dan is de kans groot dat je een E&O-verzekering nodig hebt.

De cash flow-faciliteit
Tijdens een productie krijgen producenten van een film vaak te maken met een cash flow-probleem. De financiering wordt namelijk meestal in gedeeltes vrijgegeven, terwijl meteen vanaf het begin van de productie veel kosten moeten worden gemaakt. Om dit op te vangen, biedt ons zusterbedrijf On Set Finance leningen aan. Of je voor een cash flow-lening in aanmerking komt, bekijkt On Set Finance per geval.

Sommige filmproducties hebben dus alleen een mediaproductieverzekering nodig, terwijl er ook producties zijn die alle producten nodig hebben. Dit hangt af van de financiers, eventuele eisen van streamingdiensten, en je cash flow-situatie.

Als je wil weten welke van deze producten je nodig hebt, neem dan even contact met ons op!