Interview met Klaas Slootweg, organisator van het Hillegoms Muziekfeest

We spraken Klaas Slootweg, organisator van het Hillegoms Muziekfeest, over zijn evenement, de coronaperiode en zijn ervaring met evenementenverzekeringen.

Vertel eens iets over het evenement, wat voor soort evenement is het?

Het Hillegoms Muziekfeest is een dorpsfeest in Hillegom, met Nederlandstalige muziek. Het vindt al sinds het jaar 2000 plaats in een park middenin Hillegom, met grote bomen eromheen die mooi verlicht worden. Het heeft een heel aparte sfeer. En het is echt een dorpsfeest. Je moet het zo zien, het is een evenement waar zo’n 5.000 mensen op afkomen. De eerste 500 mensen die vooraan staan kijken nog naar het podium, en de rest interesseert het geen reet wie er allemaal staan te zingen. Het is echt een feest van de herkenning, met een biertje en nog eens een biertje en nog eens een biertje.

Hoe is het begonnen?

We zijn begonnen in 2000, en het was toen vooral een koren-evenement. Er traden dan verschillende koren op, zoals bijvoorbeeld een shantykoor en een dameskoor. Dat vonden we wel aardig, maar dat was het uiteindelijk niet. Daar kwamen misschien een paar honderd mensen op af. Na een paar jaar besloten we toen er echt een Nederlandstalig festijn van te gaan maken. En we hebben ze bijna allemaal gehad, met uitzondering van een Guus Meeuwis en een Marco Borsato. Het heette toen het Smartlappenfestival. We hebben het door de jaren heen steeds meer geprofessionaliseerd, en dat doen we nog steeds.

Is het een betaald evenement?

Ja, het is een evenement dat een dikke €180.000 kost, dus dat krijg je met sponsoring niet meer rond. Het is wel gratis begonnen. En toen zijn we begonnen met toegangskaartjes van €5, en dat is steeds wat duurder geworden. Alles is zo vreselijk duur geworden, we hebben veel meer kosten, bijvoorbeeld voor de beveiliging, en ook voor de verzekeringen.

Zijn er nog andere dingen waar je tegenaan loopt?

Je moet natuurlijk aan de voorschriften blijven voldoen, en die worden er allemaal niet gemakkelijker op. Het eisenpakket neemt alleen maar toe. Je hebt te maken met veel verschillende partijen, zoals de politie, brandweer, EHBO, de gemeente, de omgevingsdienst. Er zijn natuurlijk enorme tekorten bij de politie en bij de brandweer. Dus je moet je groep beveiligers upgraden, want de politie kan gewoon zeggen “we hebben geen tijd om te komen”. Dat maakt het allemaal niet eenvoudig.

En soms wordt er ook wel onnodig moeilijk gedaan. We hadden bijvoorbeeld in de aanvraag voor een vergunning een keer een klein schrijffoutje staan. Er moest staan dat we “selectief tassencontrole” deden, maar er stond helaas “selectief rassencontrole”. En iemand van de gemeente sprak zich daarover uit, die vond dat echt niet kunnen. Nee, dat begrepen wij natuurlijk zelf ook wel!

Hoe zijn jullie de coronaperiode doorgekomen?

In 2020 zijn we gewoon opgestart. We hadden we al een heel stuk voorbereiding gedaan, tot we in maart natuurlijk hoorden dat het niet door kon gaan. En toen hebben we gelukkig via jullie een beroep kunnen doen op de verzekering. En dit is geen verwijt, maar ik kreeg in het gesprek de indruk dat we tegen alle kosten verzekerd waren, dat we een all-in verzekering hadden, en dan vallen er toch kosten buiten, omdat ik – en dat is ook mijn fout – geen zin heb om alle kleine lettertjes te lezen. Maar al met al ben ik zeker niet ontevreden.

En ja pandemieën zijn nu helemaal uitgesloten. Of ik dat goed vind moet je me niet vragen. Ik zeg altijd, als er nou een vliegtuig op het park valt zijn we verzekerd, en als er een pandemie uitbreekt, dan zijn we niet verzekerd. Leg mij het verschil maar eens uit.

Dingen als vliegtuigen die neerstorten, zijn uitzonderlijke gebeurtenissen. Omdat het af en toe gebeurt kunnen verzekeraars dat risico op zich nemen. Maar als door een pandemie alles stil komt te staan, heeft vrijwel iedereen schade. En dat kunnen verzekeraars niet betalen.

Ja dat begrijp ik ook wel, niemand had ooit verwacht dat zoiets zou gebeuren.

Maar goed, in 2020 zijn we toen begonnen met de voorbereidingen voor 2021. We hadden gelukkig met het management van de line-up afgesproken, als er onheil van buitenaf is waar wij geen invloed op hebben, dan schuiven we het door naar het jaar daarna. En dat is ook allemaal gelukt. Maar ja, je maakt toch extra kosten. Voor 2021 hebben we geen verzekering afgesloten, dus die kosten hebben we voor eigen rekening genomen. En dit jaar zijn we bij jullie weer goed verzekerd.

Hoe ben je bij Klap No Risk terechtgekomen?

Via via, iemand vroeg waar ik verzekerd was. We waren bij Interpolis verzekerd, omdat we ook een bankrekening hadden bij de Rabobank. En toen zei diegene “je kan het evenement veel beter bij Klap No Risk onderbrengen, zij zijn gespecialiseerd in evenementen en zij hebben de kennis. En bij dat Interpolis, heb je de voorwaarden daar weleens gelezen?” Nou die had ik natuurlijk niet gelezen, ik ging ervan uit dat het allemaal wel goed was. Maar toen ben ik overgestapt naar jullie, en dat is me goed bevallen, dus ik ga ook niet meer weg. Dat was in 2020, toen het fout ging. Dus ik ben blij dat we tijdig zijn overgestapt, dat zeg ik heel eerlijk.

Hoe gaat het verzekeren? Weet je zelf goed wat je moet verzekeren, of vraag je om advies?

Nee, ik vul in de online aanvraagstraat in waar ik ons tegen wil verzekeren, dat werkt heel prettig. En dan zie ik de premie en de assurantiebelasting, punt uit, en dan ben ik verzekerd. En je kan vaak gebruikmaken van de ketenaansprakelijkheid, want elke partij waar wij mee werken heeft een eigen aansprakelijkheidsverzekering. We werken alleen met gerenommeerde bedrijven en vragen altijd of ze verzekerd zijn.

De online aanvraagstraat op onze website is helemaal vernieuwd en verbeterd. Heb je die al gebruikt?

Nee, ik heb de verzekering een paar maanden geleden al afgesloten, dus ik heb de nieuwste versie nog niet gebruikt. Die ga ik gebruiken als ik de plaatselijke Sinterklaasintocht weer ga verzekeren bij jullie.