Hoe gaat het nu met het garantiefonds?

Toen het garantiefonds voor evenementen in januari werd aangekondigd, konden organisatoren eindelijk weer beginnen met het organiseren van evenementen. Er was weer perspectief na een zwaar en onzeker jaar. Omdat het garantiefonds nu, ruim vier maanden later, nog steeds niet rond is, wordt de branche echter opnieuw in een lastige positie gebracht. Maar nadat er laatst in een uitzending van EenVandaag aandacht werd besteed aan het onderwerp, lijkt er iets meer schot in de zaak te komen.

Toen de details van de regeling in maart bekend werden gemaakt, zagen wij dat de branche weer in beweging kwam. In korte tijd kreeg Klap No Risk een groot aantal aanvragen voor evenementenverzekeringen binnen. We hebben rond de €200 miljoen aan annuleringsdekking geoffreerd, en daarmee hebben alleen onze klanten dus al genoeg aanvragen gedaan om aanspraak te maken op meer dan 50% van het fonds.

Sinds het garantiefonds ruim vier maanden geleden werd aangekondigd, is er echter nog steeds niet meer duid

elijkheid. Het verder uitwerken van de regeling kost veel te veel tijd – en deze tijd kan de branche zich absoluut niet veroorloven. Organisatoren kunnen zich nog steeds niet aanmelden voor het fonds, terwijl de overheid heeft gezegd dat evenementen vanaf 1 juli door mogen gaan (als de coronacijfers dat toelaten natuurlijk). De verwachting is dat het loket waar evenementen kunnen worden aangemeld begin juni opengaat,  maar omdat evenementen lange voorbereidingstijden hebben zitten organisatoren in een lastig parket. De organisatoren van verschillende evenementen, zoals Welcome to the Future en Wildeburg, hebben dan ook al besloten hun evenement te cancellen.

Conceptaanvragen versnellen het proces

Doordat de positie waarin de evenementenbranche zich bevindt laatst werd belicht in een uitzending van EenVandaag, lijkt de overheid een beetje te zijn wakker geschud. Het is nu mogelijk gemaakt conceptaanvragen in te dienen op de website van de RVO. De overheid beoordeelt deze aanvragen alvast, zodat alles snel rond kan zijn als de regeling – hopelijk dus begin juni – officieel van start gaat. Daarnaast heeft de overheid aangegeven dat organisatoren geen compleet afgeronde vergunning van de gemeente nodig hebben, maar dat een schriftelijk voornemen tot het verlenen van een vergunning nu ook voldoende is. Ook is het aanvragen van een offerte voor een annuleringsverzekering al een tijdje genoeg om in aanmerking te komen voor het garantiefonds; je hoeft de verzekering nog niet aan te vragen.

Hopelijk wordt het garantiefonds nu echt bijna geopend, zodat organisatoren zonder belemmeringen aan de slag kunnen, en we eindelijk weer een mooie festivalzomer gaan meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *