22-9-2022 – door Hannah Hoogenbos 

Toekomstige epidemieën en pandemieën kunnen weer verzekerd worden

Tijdens de coronacrisis hebben verzekeraars wereldwijd gezegd evenementen niet meer te kunnen verzekeren tegen epidemieën en pandemieën. De branche kwam hierdoor zwaar onder druk te staan, en moest overeind gehouden worden met overheidssteun. Nu de crisis voorbij lijkt, is het probleem echter niet opgelost. Het is namelijk waarschijnlijk dat dit soort pandemieën in de toekomst vaker gaan voorkomen. En daarom is er nu een langetermijnoplossing: de evenementen- en entertainmentbranche kan zich nu weer verzekeren tegen een eventuele toekomstige epidemie of pandemie (niet COVID-19).

De evenementen- en entertainmentbranche zal de coronacrisis niet snel weer vergeten. Evenementen en entertainmentlocaties zijn plekken waar grote groepen mensen bij elkaar komen, en zij werden dus extreem hard geraakt. Evenementen werden niet toegestaan, en openbare plekken zoals stadions, pretparken en bioscopen moesten voor lange tijd hun deuren sluiten. Deze bedrijven kwamen zwaar onder druk te staan, en zijn grotendeels door steunpakketten van de overheid overeind gebleven.

Kans op toekomstige pandemieën
– Metabiota –

Evenementenorganisaties en entertainmentplekken hebben gezien hoe kwetsbaar zij waren tijdens de pandemie, en de angst dat zoiets nog een keer gebeurt heerst nog binnen de branche. En die angst is niet onterecht, blijkt uit verschillende onderzoeken. Gezondheidsorganisaties en wetenschappers denken dat de kans dat er in de nabije toekomst een nieuwe epidemie of pandemie uitbreekt aanzienlijk is.

Door dingen als globalisering, bevolkingsgroei, klimaatverandering en de manier waarop mens en dier samenleven, wordt verwacht dat epidemieën en pandemieën in de toekomst vaker zullen gaan voorkomen en ernstiger zullen zijn. Om deze reden heeft het RIVM deze zomer bijvoorbeeld een nieuwe crisisorganisatie opgericht voor de bestrijding van toekomstige pandemieën.

Epidemie/pandemieverzekering nu weer beschikbaar in Nederland

De frequentie en ernst van uitbraken neemt toe

Verzekeraars hebben zich de afgelopen tweeënhalf jaar gebogen over de vraag hoe om te gaan met de volgende pandemie. Toen de coronacrisis uitbrak waren verzekeraars wereldwijd gedwongen de pandemiedekking te schrappen uit hun annuleringsverzekeringen voor evenementen. Omdat de hele wereld stil kwam te liggen, konden zij dit risico simpelweg niet dragen. Maar nu is het voor evenementenorganisaties en entertainmentplekken weer mogelijk een verzekering af te sluiten die hen beschermt als er opnieuw een epidemie of pandemie uitbreekt.

De verzekering is bedoeld voor evenementenorganisaties en openbare plekken zoals stadions, pretparken, dierentuinen, bioscopen en theaters. Als er een nieuwe epidemie of pandemie uitbreekt waardoor evenementen moeten worden afgelast en openbare entertainmentplekken hun deuren moeten sluiten, dan zorgt deze nieuwe verzekering ervoor dat de vaste lasten van deze bedrijven zijn gedekt. Dit geldt voor nieuwe uitbraken; tegen COVID-19 kunnen zij nog steeds niet verzekerd worden.

De verzekering is nieuw en schaars. Wereldwijd is er maar een beperkte capaciteit aan pandemiedekking beschikbaar gesteld. No Risk is vanaf het begin in contact geweest met verzekeraars, en het is ons gelukt een deel van de beschikbare capaciteit te reserveren voor de Nederlandse evenementen- en entertainmentbranche. Met deze verzekering kan de bedrijfscontinuïteit van evenementenorganisaties en entertainmentplekken worden beschermd, en hoeft de sector niet meer afhankelijk te zijn van overheidssteun als er nog een keer een pandemie uitbreekt.

Wil je meer weten over deze nieuwe pandemieverzekering? Neem dan even contact met ons op.