Evenementenbranche reageert verontwaardigd op de nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet heeft vrijdag in een persconferentie bekendgemaakt dat de maatregelen vanwege de snelle groei van het aantal coronabesmettingen toch weer worden aangescherpt. Tot 14 augustus moeten clubs en discotheken de deuren weer sluiten, evenementen mogen alleen nog met zitplaatsen en meerdaagse evenementen worden weer verboden.

De evenementenbranche heeft de afgelopen dagen teleurgesteld en verontwaardigd gereageerd op de aankondiging van de maatregelen. Brancheorganisaties VVEM en VNPF hebben vandaag een persbericht gepubliceerd, waarin ze namens de branche duidelijkheid en extra financiële steun eisen. Ze zeggen dat deze maatregelen voelen: “als een doodsteek voor onze branche. Dit terwijl we als branche als eerste dicht moesten, veruit als laatste weer open mogen en in tegenstelling tot andere branches al twee seizoenen geen enkele omzet hebben kunnen draaien.” 

Het kabinet heeft aangegeven dat er pas na 13 augustus meer duidelijkheid komt, maar de VVEM en VNPF geven aan dat evenementenorganisatoren daardoor in een onmogelijke positie worden gebracht. Evenementen hebben lange voorbereidingstijden en hebben daarom zo snel mogelijk duidelijkheid nodig: “De evenementenbranche is er eentje die niet op stel en sprong ‘aan’ of ‘uit’ kan.” De brancheorganisaties gaan de komende tijd met de overheid in gesprek, en gaan dan ook vragen om uitbreiding van de financiële steun voor de evenementenbranche.

Fieldlab resultaten niet goed toegepast

Er is ook veel kritiek op de manier waarop de regering met de resultaten van de Fieldlab-experimenten is omgegaan. De Fieldlab-experimenten hebben laten zien dat evenementen met de juiste maatregelen veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Nu het aantal besmettingen echter oploopt, kiest de overheid ervoor ook evenementen weer te verbieden, terwijl de meeste besmettingen zeer waarschijnlijk hebben plaatsgevonden in clubs en in de horeca. Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen zei vrijdag tegen NU.nl dat evenementen nu onterecht over een kam worden geschoren met clubs en de horeca. “Ik vind het schandalig wat nu gebeurt.”

Ook geeft hij aan dat de overheid de adviezen van Fieldlab Evenementen niet allemaal heeft overgenomen: “Wij zeiden destijds dat het essentieel is om binnen 24 uur voor het einde van het evenement negatief getest te zijn en dat de ventilatie van besloten evenementenlocaties in orde moet zijn. Dat zijn adviezen die de overheid niet heeft overgenomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *